Topproductie industrie in november

De Nederlandse industrie heeft al jaren niet meer zoveel geproduceerd als in november 2006. De gemiddelde dagproductie was bijna 4 procent hoger dan een jaar eerder. Hierbij is gecorrigeerd voor de invloed van de samenstelling van de werkdagen op de productie. Het is inmiddels zes jaar geleden dat een hoger groeicijfer voor de productie genoteerd kon worden.

Het producentenvertrouwen in oktober was al een voorbode. Deze indicator bereikte die maand de hoogste waarde sinds 1985. De ondernemers waren zeer positief over hun toekomstige productie en de index orderpositie (het aantal ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk) kwam uit op een recordhoogte.

Alle branches leverden in november meer productie. In de metaalindustrie was de toename met bijna 5 procent het grootst. Ook de textielindustrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie deden het goed met een toename van ongeveer 4 procent.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling in de productie kan het beste gekeken worden naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt.

Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode oktober-november 1 procent groter dan die in de periode augustus-september. Er werden vooral meer investeringsgoederen, grondstoffen en halffabrikaten geproduceerd.

Productie industrie

Productie industrie

Tabel productie-index.