Industrie zet flink meer om

De Nederlandse industrie heeft in november 11 procent meer omgezet dan in november 2005. Al ruim tweeënhalf jaar is de omzet elke maand hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In de periode januari tot en met november nam de omzet met 9 procent toe ten opzichte van dezelfde periode in 2005.

De toename van de omzet in november kan voor ruim driekwart worden toegeschreven aan een grotere afzet en het overige deel aan hogere afzetprijzen.

In alle branches van de industrie was de omzet hoger. De sterkste toename is gemeten in de metaalindustrie. Hier was de omzet ruim 20 procent hoger. Daarnaast boekten de voedings- en genotmiddelenindustrie en de hout-, bouwmaterialen- en meubelindustrie met 9 procent een beduidend hogere omzet.

In het binnenland is ruim 8 procent meer omzet gerealiseerd. Op de buitenlandse markt was de toename ruim 13 procent. Hier deed de metaalindustrie het uitstekend met een 22 procent hogere omzet. Het is inmiddels de zevende maand op rij dat de buitenlandse omzetgroei in de metaalindustrie groter is dan gemiddeld in de gehele industrie. 

Omzet industrie

Omzet industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.