Ondernemers industrie optimistisch in 2006

Het producentenvertrouwen in de industrie kwam in december 2006 uit op 7,8. Dit is 1,0 punt lager dan in november. Vanaf de zomer van 2005 is het vertrouwen van de ondernemers sterk toegenomen. Sinds juli 2006 ligt de vertrouwensindicator op een zeer hoog niveau. Gemiddeld over het jaar kwam het producentenvertrouwen in 2006 uit op 6,7 tegenover 0,6 in 2005. Alleen in 2000 waren de ondernemers in de industrie een fractie positiever.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

De ondernemers waren in december iets minder positief in hun verwachting over de toekomstige productie en hun oordeel over de voorraad gereed product. Het oordeel over de orderpositie bleef onveranderd positief. Het optimisme van de ondernemers in de industrie hangt samen met de grote tevredenheid over hun orderportefeuille. Ook in december namen de orderontvangsten toe. De index orderpositie (ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk) is gestegen en kwam uit op 105,2.

In december was het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang gelijk aan het aantal dat een daling voorzag. In de voorafgaande drie maanden waren er net iets meer producenten die een toename van de personeelsomvang voorzagen. In de jaren 2001-2005 waren er juist meer ondernemers die uitgingen van een daling van de personeelsomvang. In 2006 is deze verwachting steeds verder verbeterd.

Vooral de investeringsgoederensector blijft zeer optimistisch. De branchegegevens uit de Conjunctuurtest worden 22-12-2006 om 14.00 uur gepresenteerd in de Industriemonitor, elders op de CBS-website.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie.