Omzet bouw stijgt in derde kwartaal

De omzet in de bouw is in het derde kwartaal van 2006 met 5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit is het zesde kwartaal op rij met een omzetgroei. De omzet in de bouw is in de eerste negen maanden van 2006 gestegen met bijna 7 procent.

Forse groei grond- water en wegenbouw

De stijging in het derde kwartaal van 2006 komt vooral door de forse omzetgroei van 12 procent in de grond-, water- en wegenbouw. Deze branche heeft een aandeel van ongeveer 20 procent in de totale omzet van de bouwnijverheid.

Omzetontwikkeling bouw

Omzetontwikkeling bouw

Omzetstijging burgerlijke en utiliteitsbouw

In de burgerlijke en utiliteitsbouw is de omzet in het derde kwartaal met bijna 4 procent gestegen. De overige bouwbedrijven zagen hun omzet met ruim 3 procent stijgen.
In de eerste 9 maanden van dit jaar is de omzet in de burgerlijke en utiliteitsbouw met 7 procent gestegen in vergelijking met diezelfde periode vorig jaar.

Omzetontwikkeling bouw, 3e kwartaal 2006

Omzetontwikkeling bouw, 3e kwartaal 2006

Bouwbedrijven merendeels eenmanszaken

Op 10 procent van de bouwbedrijven in Nederland werken 10 personen of meer. Deze bedrijven zijn goed voor  ongeveer 80 procent van de totale bouwomzet. Ruim 90 procent van de bouwbedrijven behoort tot het kleinbedrijf (tot 10 werkzame personen). Bijna 60 procent van alle bouwbedrijven in Nederland is echter een eenmanszaak.

12-maands voortschrijdende omzetontwikkeling bouw

12-maands voortschrijdende omzetontwikkeling bouw

Ron Duijkers, Rian van Gulijk en Wilco de Jong

Bron: StatLine, Indexcijfers omzet bouwnijverheid (2000 = 100)