Inflatie blijft laag

De inflatie kwam in november uit op 1,0 procent. In oktober lagen de consumentenprijzen 0,9 procent hoger dan een jaar eerder. Dit was het laagste inflatiecijfer sinds maart 1989. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De lichte stijging van de inflatie in november werd voornamelijk veroorzaakt door de benzineprijzen. In november was de benzine 1,7 procent goedkoper dan een jaar eerder, terwijl dat in oktober nog 6,3 procent was.

Aan de 1,0 procent inflatie in november droegen de in het afgelopen jaar gestegen kosten voor huisvesting, water en energie 1,0 procentpunt bij. Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken droegen 0,2 procentpunt bij. Consumptiegebonden belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en overheidsdiensten hadden juist een verlagend effect van 0,3 procentpunt. Vervoer had vorige maand nog een drukkend effect van 0,2 procentpunt, maar had in november geen effect meer.

Voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie worden geharmoniseerde indices berekend. Volgens deze methode bedroeg de Nederlandse inflatie in november 1,6 procent. Dit is 0,3 procentpunt hoger dan in oktober. Eurostat, het Europese statistische bureau, berekende voor november een inflatie in de eurozone van 1,9 procent. De Nederlandse inflatie ligt hier dus 0,3 procentpunt onder.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.