Groeitempo uitvoer goederen blijft hoog

In oktober was het uitvoervolume van goederen, na correctie voor werkdageffecten, ruim 8 procent groter dan in oktober 2005. Het volume van de ingevoerde goederen was 10 procent groter dan een jaar eerder. De volumegroeicijfers van de in- en uitvoer in oktober liggen in lijn met het gemiddelde van de eerste negen maanden van 2006.

Het handelsoverschot bedroeg in oktober 2,5 miljard euro. Dat is iets minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. De uitvoerwaarde is uitgekomen op 28,1 miljard euro. Dit is 13 procent meer dan in oktober 2005. De waarde van de invoer was 15 procent hoger en bedroeg 25,6 miljard euro. Oktober 2006 telde één werkdag meer dan vorig jaar. Het effect hiervan op de in- en uitvoergroei bedraagt ongeveer 3 procentpunt.

De in- en uitvoerprijzen waren respectievelijk 2 en 1 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee ligt de prijsstijging van de in- en uitgevoerde goederen op hetzelfde niveau als in september.

De waarde van de handel met de EU-landen nam in oktober sterker toe dan die met de niet-EU-landen. Bij de te onderscheiden goederencategorieën stegen de invoer van chemische producten en de uitvoer van industriële producten het meest.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.