Opnieuw hogere omzet industrie

De industrie heeft in oktober 9 procent meer omzet gerealiseerd dan in oktober 2005. Al meer dan tweeënhalf jaar is de omzet elke maand hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In de eerste tien maanden van 2006 nam de omzet eveneens met 9 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De toename van de omzet in oktober kan voor ongeveer een zesde worden toegeschreven aan hogere afzetprijzen. De prijsstijging is de laatste maanden onder invloed van lagere olieprijzen afgenomen. Daarnaast telde oktober een werkdag meer dan in 2005. Het positieve effect hiervan bedraagt ruim 2 procent.

In alle branches van de industrie was de omzet hoger. De sterkste toename werd gemeten in de metaalindustrie, waar de omzet ruim 20 procent hoger was. Ook in de hout-, bouwmaterialen- en meubelindustrie was de omzet met een toename van 15 procent beduidend hoger.

In het binnenland is 4 procent meer omzet gerealiseerd. Vooral de metaalindustrie deed het goed met 17 procent meer omzet. De aardolie- en chemische industrie daarentegen boekte 9 procent minder omzet. Op de buitenlandse markt was er een omzettoename van 13 procent. Ook hier deed de metaalindustrie het goed met een 23 procent hogere omzet.

Omzet industrie

Omzet industrie

Meer cijfers staan op de themapagina industrie.