Industrie produceert meer

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober ruim 2 procent hoger dan een jaar eerder. Hierbij is gecorrigeerd voor de invloed van de samenstelling van de werkdagen op de productie. Het is inmiddels de negende maand op rij dat de productie hoger is dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder.

Vrijwel alle branches leverden in oktober meer productie. Alleen in de papier- en grafische industrie was de productie iets lager dan een jaar eerder. In de voedings- en genotmiddelenindustrie was de toename van de productie het grootst.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling in de productie kan het beste gekeken worden naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt.

Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden bleef de industriële productie in de periode september-oktober gelijk aan die in de periode juli-augustus dit jaar. Er werden iets minder grondstoffen en halffabrikaten geproduceerd, maar meer investeringsgoederen.

Productie industrie

Productie industrie

Tabel productie