Conjunctuurbeeld blijft positief

Het conjunctuurbeeld van eind november is positief. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt dieper in de fase van hoogconjunctuur. Dit betekent dat de meeste conjunctuurindicatoren toenemen en dat de groei boven hun langjarig gemiddelde ligt.

De economie groeide in het derde kwartaal verder. Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was 2,6 procent groter dan een jaar eerder. De groei van de uitvoer en van de consumptie van huishoudens was dit kwartaal iets minder dan in het eerste half jaar. De investeringen trokken echter verder aan. De uitvoer blijft de belangrijkste pijler onder de economische groei. Het derde kwartaal telde dit jaar een werkdag minder dan in 2005.

Na correctie voor seizoeninvloeden was het volume van het bbp 0,6 procent groter dan in het tweede kwartaal. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is een fractie minder dan gemiddeld in de eerste helft van dit jaar.

De ondernemers in de industrie bleven in november even optimistisch als in de voorgaande vier maanden. Ook in de zakelijke dienstverlening zijn de ondernemers positief. Daar verwacht een meerderheid van de ondernemers in het vierde kwartaal van 2006 meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken. Het consumentenvertrouwen daalde in november licht.

De kapitaalmarktrente is in oktober gelijk gebleven. De inflatie is in oktober afgenomen tot 0,9 procent. Dat is de laagste uitkomst sinds maart 1989. De lagere olieprijs drukte de prijsstijging van de industrie. De afzetprijzen waren 2,3 procent hoger dan in september 2005.

De werkloosheid bleef in de periode augustus-oktober vrijwel ongewijzigd. Zowel het aantal banen als het aantal vacatures liep in het derde kwartaal verder op. Het aantal uitzenduren is in het tweede kwartaal verder toegenomen.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)