Economie verder gegroeid

Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was in het derde kwartaal 2,6 procent groter dan een jaar eerder. De groei van de uitvoer en van de consumptie van huishoudens was dit kwartaal iets minder dan in het eerste half jaar. De investeringen trokken echter verder aan. De uitvoer blijft de belangrijkste pijler onder de economische groei. Het derde kwartaal van 2006 telde een werkdag minder dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bruto binnenlands product 0,6 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2006. Deze kwartaal -op- kwartaalgroei is een fractie minder dan gemiddeld in de eerste helft van dit jaar.

De consumptieve bestedingen door huishoudens waren 2,0 procent hoger dan een jaar eerder. De groei van de bestedingen aan duurzame consumptiegoederen bleef hoog, maar minder uitbundig dan in de eerste helft van 2006. Het volume van de overheidsconsumptie bleef ongewijzigd.

Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was 6,1 procent hoger. Daarmee steeg de export iets minder dan in de eerste helft van 2006, maar iets meer dan het gemiddelde in 2005. De lichte groeivertraging kwam voor rekening van de export van Nederlands product. De wederuitvoer liet nog steeds een zeer grote groei zien. De invoer groeide iets sterker dan de uitvoer. Dit kwam voor een belangrijk deel door de aantrekkende binnenlandse bestedingen en productie.

In het derde kwartaal werd 6,1 procent meer geïnvesteerd dan in hetzelfde kwartaal van 2005. Vooral de investeringen in machines maar ook in computers en bedrijfsauto’s waren fors hoger. Ook in woningen en infrastructuur werd meer geïnvesteerd.

De productie nam over bijna de hele linie toe, maar vooral bij de commerciële diensten en de bouw. De detailhandel profiteerde van de toegenomen kooplust van de consumenten. De groei van de industriële productie was bescheiden. 

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Nationale rekeningen.