Meeste werknemers willen geen langere werkweek

Vier van de vijf werknemers zijn tevreden met de lengte van hun werkweek. Voltijders zijn vaker tevreden dan deeltijders. Vooral mensen met een kleinere deeltijdbaan willen meer uren gaan werken. Vijftigplussers geven juist aan minder te willen werken.

Meeste werknemers tevreden met arbeidsduur

In 2005 telde Nederland 6,1 miljoen werknemers met een baan van meer dan twaalf uur per week. Het merendeel, 82 procent, was tevreden met zijn of haar arbeidsduur. Zo’n 10 procent gaf aan minder te willen werken of te willen stoppen. Bijna 8 procent wilde meer uren per week werken.

Langer werken geen wens van voltijders

Van alle voltijders wilde 11 procent minder uren per week werken, nog geen 3 procent wilde meer uren werken. Slechts 3 procent van de voltijders met een baan van 35–39 uur per week wilde 40 uur of meer gaan werken. Er zijn dus nauwelijks voltijders met ADV of ATV die terugwillen naar een 40-urige werkweek.

Meer of minder willen werken naar arbeidsduur, 2005

Meer of minder willen werken naar arbeidsduur, 2005

Deeltijders waren iets minder vaak tevreden met de lengte van hun werkweek. Een aanzienlijk deel, 16 procent, wilde meer uren werken. Het gaat vooral om mensen met een kleine deeltijdbaan van minder dan 20 uur per week. Onder degenen met een baan van 28–34 uur is het aandeel dat meer wil werken even hoog als het aandeel dat minder wil werken.

Een op zeven ouderen wil minder werken

Van alle vijftigplussers was 83 procent tevreden met de arbeidsduur, één op de zeven wilde korter gaan werken. Ook onder ouderen met een deeltijdbaan zijn er meer die minder willen werken dan die meer willen werken.

Jongeren vaakst ontevreden over lengte werkweek

Jongeren zijn minder vaak tevreden. Jonge voltijders willen vaker meer uren werken dan ouderen. In 2005 gaf 5 procent van de jonge voltijdwerkers aan meer uren te willen werken. Ook lag onder jonge deeltijdwerkers het aandeel dat meer uren wil maken aanzienlijk hoger dan onder oudere deeltijdwerkenden.

Meer of minder willen werken naar leeftijd, 2005

Meer of minder willen werken naar leeftijd, 2005

Ingrid Beckers

Bron: StatLine, Meer of minder willen werken
Bron: Hoge arbeidsdeelname maar lage arbeidsduur, Sociaal-economische trends, 2006-IV