Omzet detailhandel aanzienlijk hoger

De ondernemers in de detailhandel realiseerden in augustus 10 procent meer omzet  dan een jaar eerder. Winkels in de foodsector behaalden 7 procent meer omzet, die in de non-foodbranches 11 procent meer. Door de detailhandel verkochte artikelen waren bijna 2 procent duurder dan in augustus 2005. Dit was de sterkste prijsstijging van de afgelopen vier jaar.

De samenstelling van de koopdagen heeft de omzetontwikkeling van de detailhandel positief beïnvloed. Ook na een globale correctie voor dit effect is de toename van de omzet echter aanzienlijk. De omzet is dan 8 procent hoger dan een jaar eerder.

Supermarkten boekten in augustus bijna 8 procent meer omzet, speciaalzaken in de foodsector bijna 3 procent. In de non-foodsector is vooral door winkels in bovenkleding en woninginrichters fors meer verkocht dan een jaar eerder. Ook winkels in consumentenelektronica behaalden flink hogere omzetten.

Per saldo deden de ondernemers in de detailhandel in de eerste acht maanden van 2006 goede zaken, na drie jaar waarin de omzet daalde. Ze behaalden ruim 6 procent meer omzet dan in dezelfde periode van 2005.

De ontwikkeling van de detailhandelsomzet geeft een eerste indicatie van de volumeontwikkeling van de consumptieve bestedingen door huishoudens. Informatie over de relatie tussen de beide statistieken is te vinden in het Focusartikel “Kortetermijnstatistieken over detailhandel en consumptie huishoudens” van 31 augustus 2006. 

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers op de themapagina Detailhandel en groothandel.