Optimisme heerst onder producenten industrie

Het producentenvertrouwen in de industrie kwam in oktober 2006 uit op 9,0. Dit is de hoogste waarde sinds 1985, toen het CBS deze statistiek begon. Sinds de zomer van 2005 is het vertrouwen van de ondernemers sterk toegenomen.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

De ondernemers waren in oktober positiever over hun toekomstige productie dan in september. Hun oordeel over de voorraad gereed product verbeterde ook iets. De tevredenheid over de orderpositie van de industriële ondernemers is ondanks een minieme daling in oktober nog altijd groot.

De tevredenheid van de ondernemers in de industrie hangt samen met een geleidelijke toename van het aantal orders. De index orderpositie (ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk) kwam in oktober uit op 104,7. Dit is de hoogste waarde sinds 1993.

Voor de tweede maand op rij overtreft het aantal ondernemers dat uitgaat van een stijging van de personeelsomvang in de komende drie maanden het aantal dat een daling voorziet. In de vijf jaar daarvoor ging de meerderheid van de ondernemers uit van een daling van de personeelsomvang.

In de meeste branches van de industrie is de stemming van september op oktober verder verbeterd. De branchegegevens uit de Conjunctuurtest worden woensdag 25 oktober (14.00u.) gepresenteerd in de Industriemonitor, elders op de CBS-website.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Meer cijfers op de themapagina Industrie.