Consumenten blijven positief

Het consumentenvertrouwen veranderde in oktober niet ten opzichte van september. Consumenten blijven positief. Voor de vijfde maand op rij zijn er meer optimisten dan pessimisten onder de consumenten.

Het oordeel van consumenten over het economisch klimaat veranderde vrijwel niet. Consumenten werden wel positiever over de economie in de komende twaalf maanden. Nooit eerder waren consumenten hier zo positief over. Het oordeel over de economie in het afgelopen jaar veranderde vrijwel niet.

Ook de koopbereidheid bleef ongeveer gelijk. Consumenten werden iets negatiever over de eigen financiële situatie, maar vonden wel de tijd gunstiger voor het doen van grote aankopen.

Voor het vergelijken van het consumentenvertrouwen tussen de lidstaten van de Europese Unie worden aparte geharmoniseerde cijfers berekend. In september kwam deze voor Nederland uit op 24. In het afgelopen jaar steeg het consumentenvertrouwen in Nederland veel meer dan gemiddeld in de Europese Unie.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers op de themapagina Conjunctuurgegevens.