Conjunctuurbeeld blijft positief

Het conjunctuurbeeld van eind oktober is positief. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de fase van hoogconjunctuur. Dit betekent dat de meeste conjunctuurindicatoren toenemen en dat de groei boven hun langjarig gemiddelde ligt.

De economie groeide in het tweede kwartaal stevig. Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was 2,8 procent groter dan een jaar eerder. De uitvoer was de belangrijkste motor achter de groei, maar ook de sterk aangetrokken consumptie door huishoudens en de investeringen leverden een positieve bijdrage. Het tweede kwartaal telde dit jaar een werkdag minder dan in 2005.

Na correctie voor seizoeninvloeden was het volume van het bbp 1,2 procent groter dan in het eerste kwartaal. Dit was de hoogste kwartaal-op-kwartaalgroei in meer dan twee jaar.

In augustus was het uitvoervolume van goederen bijna 9 procent groter dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie in de industrie was in juli bijna 3 procent hoger. De consumptieve bestedingen lagen 1,5 procent boven het niveau van juli 2005.

De optimistische stemming van de ondernemers in de industrie verbeterde in oktober nog verder. Ook in de zakelijke dienstverlening zijn de ondernemers positief. Daar verwacht een meerderheid van de ondernemers in het vierde kwartaal van 2006 meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken. Het consumentenvertrouwen veranderde in oktober niet. Er zijn meer optimisten dan pessimisten.

De kapitaalmarktrente is in september iets gedaald. De inflatie kwam in september uit op 1,1 procent. Dat is 0,3 procentpunt lager dan in augustus. De industriële afzetprijzen waren in augustus 5,1 procent hoger dan een jaar eerder.

De werkloosheid steeg in de periode juli-september voor het eerst na een jaar van daling. Zowel het aantal banen als het aantal vacatures liep in het tweede kwartaal verder op. Ook het aantal uitzenduren is verder toegenomen.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)