Economie stevig gegroeid

Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was in het tweede kwartaal 2,8 procent groter dan een jaar eerder. De uitvoergroei was ook nu de belangrijkste motor achter de groei. De sterk aangetrokken consumptie door huishoudens en de investeringen leverden eveneens een positieve bijdrage. Het tweede kwartaal van 2006 telde een werkdag minder dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bruto binnenlands product 1,2 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2006. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is de hoogste in ruim twee jaar.

De consumptieve bestedingen door huishoudens waren 2,6 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral aan duurzame consumptiegoederen werd meer uitgegeven. Het volume van de overheidsconsumptie was in het tweede kwartaal 2,1 procent groter.

De groei van de uitvoer van goederen en diensten was in het tweede kwartaal 6,9 procent. Dit is weliswaar 1,4 procentpunt minder dan in het eerste kwartaal, maar duidelijk hoger dan het gemiddelde in 2005. Hoewel de hogere export opnieuw voor een groot deel voor rekening van de wederuitvoer kwam, nam ook de export van Nederlands product duidelijk toe. De invoer groeide even hard als de uitvoer.

In het tweede kwartaal werd 4,2 procent meer geïnvesteerd dan in hetzelfde kwartaal van 2005. Vooral de investeringen in machines, computers en vrachtauto’s waren hoger, maar ook in woningen werd meer geïnvesteerd.

De productie nam over bijna de hele linie toe maar het meest bij de commerciële diensten. De detailhandel profiteerde van de sterk toegenomen kooplust van de consumenten. De goederenproducenten droegen minder bij. Wel is groei van de industriële productie duidelijk hoger dan in 2005. 

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)

Meer cijfers over economische groei op de themapagina Nationale rekeningen.