Inflatie gelijk gebleven

De inflatie is in juli gelijk gebleven. Net als in juni lagen de prijzen voor consumenten gemiddeld 1,3 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De woninghuren zijn in juli met gemiddeld 2,8 procent gestegen. Dat is meer dan in juli vorig jaar toen de huren met 2,0 procent omhoog gingen. Daarnaast gingen in juli de tarieven van gas en elektriciteit omhoog. De ontwikkelingen van de woonlasten hadden een verhogend effect op de inflatie.

Daarentegen gingen de prijzen van nieuwe auto’s gemiddeld omlaag door veranderde belastingtarieven. Voor energiezuinige auto’s hoeft minder belasting te worden betaald, voor energieslurpers meer. Verder drukte de prijsontwikkeling van kleding en schoeisel en van autobrandstoffen de inflatie. Daardoor veranderde per saldo de inflatie niet.

Voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie worden aparte geharmoniseerde indices berekend. Volgens deze methode was de Nederlandse inflatie in juli 1,8 procent. Dat is nu voor de vierde maand op rij zo. Nederland behoort tot de landen met de laagste inflatie in de eurozone.

Eurostat, het Europese statistische bureau, berekende voor juli een inflatie in de eurozone van 2,4 procent. In juni was de inflatie in de eurozone 2,5 procent. 

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers over inflatie op de themapagina prijzen