Sterke toename aantal watersportwinkels

Het aantal watersportwinkels is tussen 1996 en 2006 met 70 procent toegenomen. De meeste winkels zijn te vinden in de kustprovincies.

Sterke groei in laatste twee jaar

In de laatste tien jaar is het aantal winkels dat watersportartikelen verkoopt, sterk toegenomen. Begin 2006 waren er 400 watersportwinkels, tegen 235 tien jaar eerder. Vooral de laatste jaren is de stijging met 14 procent in 2004 en 8 procent in 2005 opvallend hoog.

Aantal watersportwinkels

Aantal watersportwinkels

Veel kleine bedrijven

Watersportwinkels zijn vooral kleine bedrijven. Ruim de helft van de bedrijven heeft geen werknemers en in 90 procent van de bedrijven is het aantal werknemers minder dan 5. Naast het aantal watersportwinkels is ook het aantal bedrijven in de groothandel van watersportartikelen de afgelopen tien jaar fors toegenomen. Tussen 1996 en 2006 verdubbelde dit aantal van 145 naar 295. Ook deze groothandelsbedrijven zijn meestal kleine bedrijven: ruim tweederde heeft geen werknemers in dienst.

Concentratie in de kustgebieden

Meer dan de helft van de watersportwinkels is gevestigd in drie provincies. De meeste winkels zitten in Noord-Holland (90), gevolgd door Zuid-Holland met 75 winkels. Op de derde plaats staat Friesland met 65 watersportwinkels. In Friesland is dit aantal in de laatste zes jaar nagenoeg verdubbeld.

Winkels per provincie

Winkels per provincie

Watersportgebieden populair

Voor vakanties in Nederland zijn de watersportgebieden al jaren in trek. Sinds 2002 zoekt ongeveer eenderde van de Nederlanders voor een binnenlandse vakantie een waterrijk toeristengebied op. De Noordzeebadplaatsen worden daarbij het meeste bezocht, gevolgd door de Waddeneilanden en het Deltagebied.

Ken Arentsen