Inflatie ongewijzigd, huren 2,8 procent hoger

De inflatie is in juli 2006 niet gewijzigd. Net als in juni lagen de prijzen voor consumenten gemiddeld 1,3 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De woninghuren zijn per 1 juli van dit jaar gemiddeld met 2,8 procent gestegen.

Hogere huurstijging dan vorig jaar

De woninghuren zijn in juli met gemiddeld 2,8 procent gestegen. Dat is een sterkere stijging dan in juli vorig jaar toen de huren 2,0 procent omhoog gingen. Ook de tarieven van gas en elektriciteit gingen in juli omhoog.

De ontwikkeling van de woonlasten heeft een verhogend effect op de inflatie. Daar staan echter andere ontwikkelingen tegenover met een drukkend effect op de inflatie. Per saldo is de inflatie in juli niet veranderd.

Prijzen auto’s en kleding lager

De prijzen van nieuwe auto’s gingen gemiddeld omlaag door veranderde belastingtarieven. De belasting op energiezuinige auto’s is verlaagd en voor auto’s die veel energie gebruiken verhoogd. Ook de prijsontwikkeling van kleding en schoeisel drukte de inflatie enigszins.

Verder had de prijsontwikkeling van autobrandstoffen een verlagend effect op de inflatie. Weliswaar stegen de prijzen van autobrandstoffen in juli, maar minder dan in de overeenkomstige maand van vorig jaar.

Inflatie volgens Europese methode blijft 1,8 procent

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) kwam in juli 2006 uit op 1,8 procent. Het is de vierde maand op rij dat deze waarde wordt gemeten. Nederland blijft daarmee behoren tot de landen met de laagste inflatie in de eurozone.

Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de eurozone in juli uit zal komen op 2,5 procent. In mei en in juni was de inflatie in de eurozone ook 2,5 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.