Zakelijke dienstverleners blijven positief

De zakelijke dienstverleners geven in het derde kwartaal aan dat de ontvangen orders en omzet in het tweede kwartaal zijn toegenomen. Bijna een derde van hen beoordeelt de ontvangst van de orders, gelet op de tijd van het jaar, als “goed”. Een op de tien ondernemers beoordeelt de orderontvangst als “slecht”.

Een meerderheid van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening verwacht ook in het derde kwartaal van 2006 meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken. Wel is het percentage optimisten onder de ondernemers in de zakelijke dienstverlening per saldo iets teruggelopen ten opzichte van het vorige kwartaal.

De zakelijke dienstverleners zijn ook positief gestemd over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun branche. Van de zakelijke dienstverleners verwacht 30 procent in het derde kwartaal van 2006 meer mensen in dienst te nemen. Slechts 5 procent van de ondernemers verwacht de personeelsomvang te verminderen.

Sinds het eerste kwartaal van 2003 wordt de ondernemers in de zakelijke dienstverlening gevraagd naar hun oordeel over het algemeen economisch klimaat. Deze indicator bereikte in het derde kwartaal de hoogste waarde in de reeks.

De conjunctuurtest in de zakelijke dienstverlening peilt op kwartaalbasis de stemming van ondernemers in drie branches: leasebedrijven, computerservicebureaus en overige zakelijke dienstverlening (waaronder uitzendbranche, reclamebureaus, schoonmaakbranche, ingenieursbureaus en accountants- en administratiekantoren).

Oordeel orderontvangst zakelijke dienstverlening

Oordeel orderontvangst zakelijke dienstverlening