Uitvoer goederen hoger in mei

In mei was het uitvoervolume van goederen, na correctie voor werkdageffecten, 6 procent groter dan in mei 2005. In de eerste vijf maanden van 2006 werd 8 procent meer uitgevoerd dan in dezelfde periode van 2005.

Het werkdaggecorrigeerde volume van de ingevoerde goederen was in mei 11 procent groter dan een jaar eerder. In de eerste vijf maanden van dit jaar lag de invoer 10 procent hoger dan een jaar eerder.

De waarde van de uitvoer in mei 2006 bedroeg 26,3 miljard euro. Dat is 18 procent meer dan in mei 2005. De waarde van de invoer kwam 24 procent hoger uit en bedroeg 24,0 miljard euro. Het handelsoverschot was 2,2 miljard euro. De in- en uitvoerprijzen waren ongeveer 6 procent hoger dan een jaar eerder. Verder telde mei in 2006 twee werkdagen meer dan in 2005. Het effect hiervan op de groei van de in- en uitvoerwaarde bedroeg ruim 5 procentpunt.

De handel met EU-landen nam in mei sterker toe dan de handel met niet-EU-landen. Vooral uit Duitsland werd ten opzichte van mei vorig jaar flink meer ingevoerd.

Van de onderscheiden goederencategorieën was in mei vooral de in- en uitvoerwaarde van grondstoffen, minerale brandstoffen en industriële producten flink hoger dan een jaar eerder.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers over internationale handel