Conjunctuurbeeld onverminderd positief

Het conjunctuurbeeld van eind juli is onverminderd positief. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt duidelijk in de fase van hoogconjunctuur. Dit houdt in dat van de meeste indicatoren de groei toeneemt en boven hun langjarig gemiddelde ligt.

De economische groei in het eerste kwartaal is met 2,9 procent fors hoger dan gemiddeld in 2005.

In juli is het consumentenvertrouwen licht teruggevallen, na tien maanden onafgebroken stijging. Er zijn echter nog wel meer optimisten dan pessimisten. Het producentenvertrouwen in de industrie steeg in juli verder, naar het hoogste niveau sinds begin 1985. Ook de ondernemers in de zakelijke dienstverlening blijven positief gestemd over omzet en orders.

Het werkdaggecorrigeerde uitvoervolume was in mei 6 procent groter dan in mei 2005. De productie van de industrie was in mei, na werkdagcorrectie, 1,8 procent hoger dan een jaar eerder. De consumptiegroei zet de laatste maanden versterkt door. De binnenlandse consumptie was in mei, na correctie voor prijsveranderingen en verschillen in koopdagen, 3,5 procent hoger dan een jaar eerder.

De inflatie nam licht toe en kwam uit op 1,3 procent. De industriële afzetprijzen waren in mei 7,2 procent hoger dan een jaar eerder.

De daling van de werkloosheid hield aan in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal van 2006 steeg het aantal banen voor de vierde maal op rij. Het aantal openstaande vacatures bleef hoog en het aantal uitzenduren nam verder toe. 

Bruto binnenlands product (BBP)

Bruto binnenlands product (BBP)