Tuinbouw exporteert voor 17 miljard euro

Nederland heeft in 2005 voor 17 miljard euro aan tuinbouwproducten geëxporteerd. Ten opzichte van 2004 is de waarde van de tuinbouwexport met 5 procent gestegen. De waarde van de totale goederenuitvoer steeg met ruim 10 procent

Belangrijke exportsector

De tuinbouw is een belangrijke exportsector. In 2005 was de sector goed voor 6 procent van de totale exportwaarde. De totale exportwaarde van 17 miljard euro is bijna twee keer zo groot als de exportwaarde van aard- en industriegas. Ook overtreft de waarde van tuinbouwexport de uitvoerwaarde van veehouderijproducten van 12 miljard euro.

Handel in tuinbouwproducten

Handel in tuinbouwproducten

Snijbloemen belangrijkste exportproduct

Binnen de tuinbouwsector zijn snijbloemen het belangrijkste exportproduct. In 2005 ging voor bijna 4 miljard euro aan snijbloemen de grens over. De meeste snijbloemen worden aan Duitsland en het Verenigd Koninkrijk verkocht. De export van kamerplanten bedroeg 1,5 miljard euro. Duitsland is de grootste afnemer van kamerplanten.

Grote bijdrage in handelsoverschot

Nederland heeft in 2005 een record handelsoverschot van 32 miljard euro. Met een overschot van ruim 10 miljard euro draagt de tuinbouwsector hier in grote mate aan bij. De chemische sector brengt overigens het grootste handelsoverschot voort. In 2005 was dit 15 miljard euro. Het handelsoverschot van veehouderijproducten was ruim 6 miljard euro.

Handelsoverschot

Handelsoverschot

Invoer: ruim een derde is fruit

In 2005 is voor 6,6 miljard euro aan tuinbouwproducten ingevoerd. Dit is 5 procent meer dan in 2004. Ten opzichte van vijf jaar geleden bedraagt de toename eveneens 5 procent. Ruim een derde van de geïmporteerde tuinbouwproducten is fruit.

Wiel Packbier