Conjunctuurbeeld nog gunstiger

Het conjunctuurbeeld van eind juni is nog gunstiger dan eind mei. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt dieper in de fase van hoogconjunctuur (het groene kwadrant). Dit houdt in dat van de meeste indicatoren de groei toeneemt en boven hun langjarig gemiddelde ligt.

In juni is het consumentenvertrouwen fors gestegen. Voor het eerst sinds vijf jaar waren er meer optimisten dan pessimisten. Het producentenvertrouwen in de industrie is in juni gestegen naar het hoogste niveau sinds november 2000. De ondernemers in de zakelijke dienstverlening verwachten ook in het tweede kwartaal een verdere stijging van omzet en orders.

In het eerste kwartaal van 2006 bedroeg de economische groei 2,9 procent. Dit is de hoogste groei in ruim vijf jaar. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2005 is het volume van het BBP, na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten, met 0,2 procent toegenomen. Dit is duidelijk lager dan in de drie voorafgaande kwartalen.

In april was het uitvoervolume, gecorrigeerd voor werkdageffecten, 8 procent groter dan in april 2005. De productie van de industrie was iets hoger dan een jaar eerder. De binnenlandse consumptie was, gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in koopdagen, 3,8 procent hoger. Dit ligt boven de groei van het eerste kwartaal.

In mei liep de rente iets verder op en was gemiddeld 4,0 procent. De inflatie kwam uit op 1,3 procent. De industriële afzetprijzen waren 7,2 procent hoger dan een jaar eerder.

De daling van de werkloosheid hield aan in de periode maart-mei. In het eerste kwartaal van 2006 steeg het aantal banen voor de vierde maal op rij. Het aantal openstaande vacatures bleef hoog en het aantal uitzenduren nam verder toe.

Bruto binnenlands product (BBP)

Bruto binnenlands product (BBP)