Afzetprijzen industrie verder gestegen

De afzetprijzen van producten van de Nederlandse industrie lagen in mei 7,2 procent hoger dan in mei 2005. Een maand eerder waren de afzetprijzen nog 6,5 procent hoger. In de afgelopen twee jaar waren de afzetprijzen steeds ten minste 5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Zo’n lange periode met dergelijke prijsstijgingen is sinds 1990 niet voorgekomen.

Prijsontwikkelingen van ruwe aardolie en aardolieproducten hebben grote invloed op de prijzen van de Nederlandse industrie. Exclusief de aardolie-industrie lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in mei dit jaar 3,5 procent hoger dan een jaar eerder.

In vergelijking met april 2006 hebben de ondernemers in de industrie de afzetprijzen van hun producten nagenoeg niet gewijzigd. Het prijsniveau lag in mei gemiddeld 0,1 procent lager dan in april. De prijzen van de goederen die op de Nederlandse markt zijn afgezet bleven onveranderd. In Duitsland deed zich een vergelijkbare ontwikkeling voor bij de binnenlandse afzetprijzen.

Binnen de industrie was er wel sprake van verschillende ontwikkelingen van april op mei. De producten van de aardolieverwerkende industrie daalden met 1,3 procent in prijs. In april waren deze nog onder invloed van de sterk gestegen olieprijzen 8,8 procent duurder geworden. In de leer- en lederwarenindustrie daarentegen stegen de afzetprijzen met 1,5 procent, na in april met 2,4 procent te zijn gedaald. Ook in de metaalindustrie stegen de afzetprijzen, als gevolg van de aanhoudende sterke prijsstijgingen van diverse metalen op de wereldmarkt.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer prijzen industrie