Consumptie fors hoger in april

In april hebben huishoudens in Nederland 3,8 procent meer besteed dan een jaar eerder. Deze groei is vooral toe te schrijven aan de bestedingen aan goederen. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in koopdagen.

Huishoudens gaven 6,6 procent meer uit aan goederen dan in april 2005. Aan duurzame goederen is 8,7 procent meer besteed. Vooral kleding, meubels en elektronica waren in trek. Ook de consumptie van voedings- en genotmiddelen was flink hoger. De bestedingen aan diensten namen minder sterk toe dan de bestedingen aan goederen. Ten opzichte van een jaar eerder waren de bestedingen aan diensten 1,2 procent hoger.

Ongeveer eenderde van de binnenlandse consumptieve bestedingen bestaat uit goederen die hoofdzakelijk bij winkels in de detailhandel gekocht worden. De detailhandel heeft in april duidelijk meer omgezet.

Het in 2006 in Nederland ingevoerde nieuwe zorgstelsel heeft gevolgen voor de consumptiecijfers. Hiervoor is gecorrigeerd: de maandcijfers worden in 2006 gepubliceerd exclusief zorg. Meer informatie is opgenomen in het Focusartikel “De invloed van het zorgstelsel op conjunctuurindicatoren” gepubliceerd op 24 maart 2006.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Meer cijfers over consumptie en conjunctuurindicatoren