Conjunctuurbeeld onverminderd positief

Het conjunctuurbeeld van eind mei is positief. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de fase van hoogconjunctuur (het groene kwadrant). Dit betekent dat van de meeste indicatoren de groei toeneemt en boven hun langjarig gemiddelde ligt.

In mei is het consumentenvertrouwen vrijwel niet veranderd. Het vertrouwen heeft in mei de stijgende lijn van de afgelopen maanden vastgehouden. Het producentenvertrouwen in de industrie is in mei gedaald, maar nog wel positief. De ondernemers in de zakelijke dienstverlening verwachten ook in het tweede kwartaal een verdere stijging van omzet en orders.

In het eerste kwartaal van 2006 bedroeg de economische groei 2,9 procent. Dit is de hoogste groei in ruim vijf jaar. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2005 is het volume van het BBP, na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten, met 0,2 procent toegenomen. Dit is duidelijk lager dan in de drie voorafgaande kwartalen.

De uitvoer leverde in het eerste kwartaal opnieuw de belangrijkste bijdrage aan de verder aantrekkende economische groei. Maar vooral de bijdrage van de consumptie van huishoudens werd een stuk groter. Ook de investeringen trokken aan.

De industriële afzetprijzen stegen in april met 1,6 procent ten opzichte van maart. De rente liep verder op en was gemiddeld 3,9 procent. De inflatie steeg met 0,2 procentpunt naar 1,2 procent.

De daling van de werkloosheid hield aan in de periode februari-april. In het eerste kwartaal van 2006 steeg het aantal banen voor het vierde kwartaal op rij. Het aantal openstaande vacatures bleef hoog. Het aantal uitzenduren nam in het vierde kwartaal van vorig jaar verder toe.

Bruto binnenlands product (BBP)

Bruto binnenlands product (BBP)