Aantal vacatures blijft hoog

Het aantal vacatures lag ook in het eerste kwartaal van 2006 op een hoog niveau. Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden stonden er eind maart 172 duizend vacatures open. Al drie kwartalen op rij komt het aantal vacatures hierop uit.

De enige bedrijfstak waarin het aantal vacatures toenam was de industrie en bouwnijverheid. Deze bedrijfstak telde 2 duizend vacatures meer dan een kwartaal eerder. Bij de zakelijke dienstverlening nam het aantal vacatures met 2 duizend af.

Net als in de zeven voorgaande kwartalen waren er meer ontstane en vervulde vacatures. Dit wijst op een toegenomen dynamiek op de arbeidsmarkt. In het eerste kwartaal zijn 252 duizend vacatures ontstaan, 35 duizend meer dan een jaar eerder. Het aantal vervulde vacatures was 41 duizend hoger.

De vacaturegraad is het aantal openstaande vacatures per duizend banen en kan gezien worden als een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt. Eind eerste kwartaal 2006 waren er 27 vacatures op iedere duizend banen. Dit zijn er 4 meer dan een jaar eerder. De vacaturegraad is toegenomen in bijna alle bedrijfstakken.

Vacatures, seizoengecorrigeerd

Vacatures, seizoengecorrigeerdMeer cijfers over arbeidsmarkt