Economie groeit 2,9 procent

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2006 met 2,9 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de hoogste groei in ruim vijf jaar. Aan de BBP-groei in het eerste kwartaal is vooral bijgedragen door de uitvoer en de consumptie van huishoudens.

Het eerste kwartaal telde twee werkdagen meer dan een jaar eerder. Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bruto binnenlands product 0,2 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2005. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is duidelijk lager dan in de drie voorafgaande kwartalen.

De consumptieve bestedingen door huishoudens waren 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. Hierbij is gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in het zorgstelsel. Dit is de hoogste groei in jaren. Consumenten hebben in het eerste kwartaal vooral meer uitgegeven aan duurzame consumptiegoederen. Het volume van de overheidsconsumptie was in het eerste kwartaal 0,4 procent hoger dan in dezelfde periode van 2005.

Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was in het eerste kwartaal 7,1 procent groter dan een jaar eerder. Daarmee steeg de export iets meer dan het gemiddelde van 5,9 procent in 2005. De hogere export kwam grotendeels voor rekening van de wederuitvoer. De export van Nederlands product groeide echter ook flink. De toename van de invoer was met 7,2 procent vrijwel gelijk aan die van de uitvoer. De investeringen in vaste activa waren 3,4 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2005. Het investeringsherstel wordt steeds breder gedragen.

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)