Orderpositie industrie wijst op aanhoudende groei uitvoer

De lichte groei van de Nederlandse economie in 2005 was vooral te danken aan de export. Het exportvolume van goederen was groter dan een jaar eerder, maar de groei vlakte iets af ten opzichte van de groei in 2004. De ontwikkeling van het uitvoervolume laat in de eerste maanden van 2006 een aanhoudende groei zien. De indicator oordeel orderpositie buitenland uit de Conjunctuurtest industrie wijst op een doorgaande groei van het exportvolume.

Uitvoer in de conjunctuurklok

Het uitvoervolume is één van de vijftien indicatoren uit de Conjunctuurklok van het CBS. Mede aan de hand van de Conjunctuurklok bepaalt het CBS de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. De klok bestaat uit vier kwadranten die elk een bepaalde fase van de conjunctuurgolf aangeven.

De indicator uitvoer zit al sinds september 2004 in het groene kwadrant, dat wil zeggen boven zijn langjarige trend en toenemend ten opzichte van de voorgaande periode. Het uitvoervolume was een van de eerste indicatoren in de klok die voortekenen gaf van het huidige economisch herstel. Om conjuncturele ontwikkelingen van de afzonderlijke indicatoren beter zichtbaar te maken wordt in de Conjunctuurklok gebruik gemaakt van hun zogenoemde trendcyclus.

Trendcyclus uitvoer duidt op aanhoudende groei

Een trendcyclus geeft een beter beeld van de middellangetermijnontwikkeling dan een ongecorrigeerde reeks. Uit de trendcyclus blijkt dat de volumegroei van de uitvoer eind 2005 weer iets oploopt nadat deze in de eerste helft van vorig jaar juist afgevlakt was.

De oorspronkelijke reeks is grillig vanwege werkdagpatronen, seizoeninvloeden en toevallige schommelingen. In de trendcyclus zijn deze effecten verwijderd, waardoor een meer gelijkmatig beeld van de uitvoerontwikkeling ontstaat. Voor de kortetermijnontwikkeling is de werkdaggecorrigeerde reeks het meest relevant. In deze reeks is gecorrigeerd voor feestdagen, schrikkeldagen en voor het verschil tussen week- en weekenddagen.

Werkdagcorrectie en trendcyclus uitvoervolume goederen

Werkdagcorrectie en trendcyclus uitvoervolume goederen

Orderpositie wijst op verdergaande groei goederenuitvoer

De indicator “oordeel buitenlandse orderpositie” uit de Conjunctuurtest industrie van het CBS laat een vrij goede samenloop zien met de goederenuitvoer. Ongeveer 45 procent van de goederenuitvoer bestaat uit door de Nederlandse industrie gefabriceerde producten. Volgens de Conjunctuurtest van april 2006 bleven de ondernemers tevreden over hun buitenlandse orderpositie. Dit kan erop duiden dat de groei van het uitvoervolume onverminderd aanhoudt.

Oordeel ondernemers orderpositie buitenland en uitvoervolume goederen

Oordeel ondernemers orderpositie buitenland en uitvoervolume goederen

De Conjunctuurtest is een maandenquête met kwalitatieve vragen onder een panel industriële ondernemers. Zij geven antwoord op diverse stemmings- en verwachtingsvragen. De ondernemers kunnen daarbij kiezen uit drie antwoordcategorieën: positief, negatief of neutraal. Het oordeel over de buitenlandse orderpositie wordt afgeleid uit de vraag of de buitenlandse orderpositie, gelet op de tijd van het jaar, groot, normaal of klein is. De indicator wordt berekend als het saldo van gewogen percentage ondernemers met als antwoord dat de buitenlandse orderpositie groot is minus het percentage ondernemers dat deze klein vindt.

Een groot voordeel van de Conjunctuurtestresultaten is de snelle beschikbaarheid. De indicator oordeel buitenlandse orderpositie uit de Conjunctuurtest industrie is al aan het einde van de verslagmaand beschikbaar. Cijfers over het uitvoervolume worden pas anderhalve maand na afloop van een verslagmaand gepubliceerd. De Conjunctuurtest indicator kan daarmee een eerste indicatie geven over de ontwikkeling van het uitvoervolume.