Prijzen industrie opnieuw gestegen

De afzetprijzen van producten van de Nederlandse industrie zijn in maart met 0,5 procent gestegen ten opzichte van februari 2006. Het is de derde achtereenvolgende maand dat de afzetprijzen stegen. Vooral exportproducten werden deze maand duurder. De buitenlandse afzetprijzen waren in maart dit jaar 0,6 procent hoger dan in februari. De prijzen van de binnenlandse afzet veranderden minder, deze waren 0,3 procent hoger.

Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder lagen de afzetprijzen van de industrie in maart gemiddeld 5,6 procent hoger. De prijsstijging van in het binnenland afgezette producten en die van geëxporteerde producten ontlopen elkaar niet veel. In het binnenland afgezette producten waren 4,9 procent duurder dan in maart 2005 en exportproducten 6,0 procent.

De prijzen van in de industrie verbruikte grondstoffen en halffabrikaten zijn in maart met 0,7 procent gestegen ten opzichte van februari 2006. Ingevoerde grondstoffen en halffabrikaten werden 1,0 procent duurder. Uit Nederland afkomstige grondstoffen en halffabrikaten werden 0,3 procent duurder.

Ten opzichte van maart 2005 lagen de prijzen van door de industrie verbruikte grond- en hulpstoffen en halffabrikaten in maart dit jaar 11,1 procent hoger. Geïmporteerde verbruiksgoederen stegen in deze periode met 12,8 procent het meest in prijs. Verbruiksgoederen uit het binnenland zijn 8,4 procent duurder geworden.

Prijsontwikkelingen van ruwe aardolie en aardolieproducten hebben grote invloed op de prijzen van de Nederlandse industrie. Exclusief de aardolie-industrie lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in maart dit jaar 2,7 procent hoger dan een jaar eerder. De prijzen van door de industrie verbruikte grondstoffen en halffabrikaten kwamen in dat geval 6,2 procent hoger uit.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie