Conjunctuurbeeld verder verbeterd

Het conjunctuurbeeld is eind april verder verbeterd in vergelijking met eind maart. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt nu in de fase van hoogconjunctuur (het groene kwadrant). Dit betekent dat van de meeste indicatoren de groei toeneemt en boven het langjarig gemiddelde ligt.

In april is het consumentenvertrouwen verder gestegen. Vanaf september 2005 is het vertrouwen gestaag verbeterd. Het producentenvertrouwen in de industrie bleef in april onveranderd hoog. De ondernemers in de zakelijke dienstverlening verwachten ook in het tweede kwartaal een verdere stijging van omzet en orders.

In het vierde kwartaal van 2005 bedroeg de economische groei 1,6 procent. De toename ten opzichte van een jaar eerder was daarmee gelijk aan die in het tweede en derde kwartaal. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2005 is het volume van het BBP, na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten, met 0,8 procent toegenomen.

De productie van de industrie was in februari 0,6 procent hoger dan een jaar eerder. Het uitvoervolume was 8 procent groter, de consumptie door huishoudens 2,6 procent hoger dan in februari 2005. Er zijn vooral meer duurzame goederen gekocht.

De inflatie was in maart 0,1 procentpunt lager. De rente nam echter met 0,2 procentpunt toe. De industriële afzetprijzen zijn in maart met 0,5 procent gestegen ten opzichte van februari dit jaar.

De daling van de werkloosheid houdt aan in het eerste kwartaal van 2006. In het vierde kwartaal van 2005 steeg het aantal banen voor het derde kwartaal op rij. Het aantal openstaande vacatures bleef hoog in het vierde kwartaal van vorig jaar, terwijl het aantal uitzenduren in dezelfde periode verder toenam.

Bruto binnenlands product (BBP)

Bruto binnenlands product (BBP)