Inflatie 1,0 procent in maart

De inflatie kwam in maart 2006 uit op 1,0 procent. Dat is 0,1 procentpunt lager dan in februari. De inflatie wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De daling van de inflatie is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van verse groenten. De gemiddelde prijs van verse groente daalde in maart, terwijl deze prijs vorig jaar in dezelfde maand aanzienlijk steeg. Ook de lagere prijzen van bloemen en planten droegen bij aan de daling van de inflatie.

Voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie worden aparte geharmoniseerde indices berekend. Volgens deze methode kwam de Nederlandse inflatie in maart, evenals vorige maand, uit op 1,4 procent. In de eurozone daalde de inflatie in maart met 0,1  procentpunt naar 2,2 procent. De inflatieontwikkeling in de eurozone wordt nader beschreven op de rentepagina van het Conjunctuurbericht.

Inflatie

Inflatie