Handel met Argentinië krabbelt op

Nederland is een netto-importeur in de handel met Argentinië. De invoer is drieënhalf maal zo groot als de uitvoer. Zowel de uitvoer als de invoer zijn in 2005 in herstel na de terugval in de jaren 2000–2002 toen Argentinië in een zware economische crisis verkeerde.

Export: chemie en telecommunicatie

Het afgelopen jaar had de uitvoer naar Argentinië een waarde van 234 miljoen euro. In 2004 bedroeg de export  203 miljoen euro. Ondanks het herstel is de export nog niet terug op het niveau van 1999. Het niveau is ook niet veel hoger dan in 1980 (165 miljoen euro).
Bijna twee derde van de uitvoer naar Argentinië betreft organische chemische-, medicinale en farmaceutische producten en telecommunicatiemiddelen.

Handel met Argentinië

Handel met Argentinië

Invoer met kwart toegenomen

De waarde van de invoer uit Argentinië is in 2005 ten opzichte van 2004 met 25 procent toegenomen tot 836 miljoen euro. De invoerwaarde is in 2005 tweemaal zo hoog als in 1980 (390 miljoen euro). Argentinië staat op de ranglijst van belangrijkste importlanden op een bescheiden 42ste plaats.

Meer dan de helft van de import is voeding

Nederland heeft het afgelopen jaar voor 470 miljoen euro aan voeding en veevoeder geïmporteerd. Dit is ruim 56 procent van de totale invoerwaarde uit Argentinië. Het aandeel van veevoeder is de laatste jaren flink toegenomen. Momenteel bestaat ruim een derde van de totale invoer uit veevoeder. Groenten, fruit en vlees hebben samen een aandeel van bijna 20 procent.

Invoer uit Argentinië, belangrijkste producten

Invoer uit Argentinië, belangrijkste producten

Meer Argentijnse wijn

In 2005 is er 8,5 miljoen liter Argentijnse wijn in Nederland ingevoerd. Dit is ruim 3 miljoen liter meer dan een jaar eerder. Het aandeel Argentijnse wijn in de totale Nederlandse wijnimport bedraagt inmiddels 2 procent. Vijf jaar geleden was dit aandeel 1 procent. Argentinië staat inmiddels op plaats elf op de ranglijst van belangrijkste wijnimportlanden.

Wiel Packbier