Economie groeit 1,6 procent in het vierde kwartaal

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2005 met 1,6 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dit is gelijk aan de toename in het tweede en derde kwartaal. In het eerste kwartaal was de volumegroei van het bruto binnenlands product (BBP) nog negatief. De BBP-groei in het vierde kwartaal is vooral te danken aan het aantrekken van de consumptie en een stijgend uitvoeroverschot.

Het vierde kwartaal telde twee werkdagen minder dan een jaar eerder. Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bruto binnenlands product 0,8 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2005.

De consumptieve bestedingen door huishoudens lagen 1,1 procent boven het niveau van een jaar eerder. Dit is de hoogste groei na het eerste kwartaal van 2002. Consumenten hebben in het vierde kwartaal vooral meer uitgegeven aan duurzame consumptiegoederen. Het volume van de overheidsconsumptie was in het vierde kwartaal 2,1 procent hoger dan in dezelfde periode van 2004.

Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was in het vierde kwartaal 3,6 procent groter dan een jaar eerder. De toename is minder sterk dan in de voorgaande drie kwartalen. De hogere export kwam grotendeels voor rekening van de wederuitvoer. De toename van de invoer bleef met 2,5 procent vrij ruim achter bij die van de uitvoer. De investeringen in vaste activa waren 1,4 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2004.

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)