Prijzen industrie gestegen

De afzetprijzen van producten van de Nederlandse industrie zijn in januari met 1,1 procent gestegen ten opzichte van december 2005. Deze stijging volgt op twee achtereenvolgende maanden waarin de afzetprijzen daalden. De buitenlandse en de binnenlandse afzetprijzen stegen nagenoeg evenveel.

Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder lagen de afzetprijzen van de industrie in januari 2006 gemiddeld 7,2 procent hoger. De prijzen van de in het binnenland afgezette producten waren 6,3 procent en de exportprijzen 7,9 procent hoger dan een jaar geleden. In 2005 lagen de afzetprijzen van de industrie gemiddeld 6,2 procent hoger ten opzichte van het jaar ervoor.

De prijzen van in de industrie verbruikte grondstoffen en halffabrikaten zijn in januari  gestegen ten opzichte van december. De toename bedroeg 2,6 procent. De prijzen van ingevoerde grondstoffen en halffabrikaten stegen met 3,1 procent. Uit Nederland afkomstige grondstoffen en halffabrikaten werden 1,7 procent duurder.

Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder lagen de prijzen van door de industrie verbruikte grond- en hulpstoffen en halffabrikaten in januari van dit jaar 16,2 procent hoger. Verbruiksgoederen uit het buitenland waren 20,0 procent hoger geprijsd, die uit het binnenland 10,4 procent. In 2005 lagen de verbruiksprijzen van de industrie gemiddeld 10,2 procent hoger ten opzichte van het jaar ervoor.

Prijsontwikkelingen van ruwe aardolie en aardolieproducten hebben grote invloed op de prijzen van de industrie. Exclusief de aardolie-industrie lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in januari van dit jaar 2,6 procent hoger dan een jaar eerder. De prijzen van door de industrie verbruikte grondstoffen en halffabrikaten kwamen in dat geval 7,8 procent hoger uit.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie