Consumptie in december hoger

In december 2005 was het volume van de binnenlandse consumptie 0,9 procent groter dan in een jaar eerder. Met name aan duurzame goederen werd meer besteed. De maandcijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en voor verschillen in de samenstelling van de koopdagen.

De bestedingen aan duurzame goederen lagen in december 4,5 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral kleding, schoenen en huishoudelijke apparaten waren in trek bij de consument. Aan nieuwe auto’s werd daarentegen veel minder besteed. Aan diensten is 0,7 procent meer besteed. De consumptie van voedings- en genotmiddelen viel 1,7 procent lager uit dan in december 2004.

In de tweede helft van 2005 groeide de consumptie met ruim 1 procent. Toch is de volumegroei in het jaar 2005 met 0,4 procent bescheiden geweest. Dit kwam doordat de binnenlandse consumptie in het eerste kwartaal lager was dan een jaar eerder.

In 2005 is door de huishoudens bijna 240 miljard euro uitgegeven. Van deze binnenlandse consumptieve bestedingen ging 14 procent op aan voedings- en genotmiddelen, 19 procent aan duurzame goederen en 54 procent aan diensten. Het aandeel van de diensten in de binnenlandse consumptieve bestedingen loopt geleidelijk op ten koste van het aandeel van goederen.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)