Consumentenvertrouwen vrijwel onveranderd

In februari 2006 is het consumentenvertrouwen, na correctie voor seizoeninvloeden, vrijwel gelijk gebleven in vergelijking met januari dit jaar. Vanaf de zomer van 2005 is het vertrouwen gestaag verbeterd. Wel hebben de pessimistisch gestemde consumenten nog altijd de overhand. 

Het oordeel over het economisch klimaat onderging in februari vrijwel geen wijziging. Zowel het oordeel over het economisch klimaat in de afgelopen twaalf maanden als in de komende twaalf maanden veranderde nauwelijks.

Ook de koopbereidheid van consumenten is nagenoeg gelijk gebleven. Wel werden consumenten negatiever over de eigen financiële situatie in het afgelopen jaar. Over de eigen financiën in de komende twaalf maanden oordeelden ze daarentegen juist minder somber dan in januari. Ook over het doen van grote aankopen dachten consumenten in februari iets minder negatief.

De ontwikkeling van het consumentenvertrouwen in ons land komt overeen met die in de eurozone. Ook de Europese indicator voor het consumentenvertrouwen van de Europese Commissie (EC) laat vanaf de zomer van 2005 een licht opgaande lijn zien. De EC hanteert overigens een iets andere definitie en telt alleen de vragen met betrekking tot de toekomstverwachting van consumenten mee.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd