Prijzen industrie verder gedaald in december

De afzetprijzen van producten van de Nederlandse industrie zijn in december, met 0,3 procent, licht gedaald ten opzichte van november 2005. Dit is voor de tweede achtereenvolgende maand dat de afzetprijzen daalden. De daling in december komt volledig voor rekening van de buitenlandse afzetprijzen, die met 0,4 procent daalden. De binnenlandse afzetprijzen bleven gelijk.

Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder lagen de afzetprijzen van de industrie in december 2005 gemiddeld 6,7 procent hoger. De prijzen van de in het binnenland afgezette producten waren 5,6 procent en de exportprijzen 7,5 procent hoger dan een jaar geleden. In 2005 lagen de afzetprijzen van de industrie gemiddeld 6,2 procent hoger ten opzichte van het jaar ervoor.

De prijzen van in de industrie verbruikte grondstoffen en halffabrikaten zijn in december 2005 gestegen ten opzichte van november. De toename bedroeg 0,9 procent. De prijzen van ingevoerde grondstoffen en halffabrikaten stegen met 1,0 procent. Uit Nederland afkomstige grondstoffen en halffabrikaten werden 0,8 procent duurder.

Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder lagen de prijzen van door de industrie verbruikte grond- en hulpstoffen en halffabrikaten in december van dit jaar 14,4 procent hoger. Verbruiksgoederen uit het buitenland waren 18,2 procent hoger geprijsd, die uit het binnenland 8,7 procent. In 2005 lagen de verbruiksprijzen van de industrie gemiddeld 10,2 procent hoger ten opzichte van het jaar ervoor.

Prijsontwikkelingen van ruwe aardolie en aardolieproducten hebben grote invloed op de prijzen van de industrie. Exclusief de aardolie-industrie lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in december van dit jaar 2,7 procent hoger dan in december 2004. De prijzen van door de industrie verbruikte grondstoffen en halffabrikaten kwamen in dat geval 6,5 procent hoger uit dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie