Conjunctuurbeeld: verbetering zet gestaag door

Uit de conjunctuurklok van eind januari blijkt dat de verbetering van de conjunctuur gestaag doorzet. Alle in januari beschikbaar gekomen indicatoren laten een verbetering zien ten opzichte van december. Alle vijftien indicatoren bevinden zich nu in de opgaande fase. Het zwaartepunt ligt echter nog wel in de herstelfase.

In januari 2006 veranderde het consumentenvertrouwen vrijwel niet ten opzichte van een maand eerder. Ook het vertrouwen van de ondernemers in de industrie bleef vrijwel gelijk. Zowel het consumenten- als het producentenvertrouwen vertonen de laatste maanden een stijgende lijn. De ondernemers in de zakelijke dienstverlening verwachten in het eerste kwartaal een verdere stijging van omzet en orders.

Het volume van de uitvoer van goederen was in november 7 procent groter dan een jaar eerder. De productie van de industrie bleef in november 2005 vrijwel ongewijzigd ten opzichte van een jaar eerder. Huishoudens besteedden in november 1,6 procent meer dan in november 2004. De bestedingen aan duurzame goederen zijn in de tweede helft van 2005 duidelijk aangetrokken.

De industriële afzetprijzen zijn in december voor de tweede achtereenvolgende maand iets gedaald ten opzichte van een maand eerder. De inflatie nam met 0,2 procentpunt toe en kwam in december uit op 2,0 procent. De rente is in december met 0,1 procentpunt gedaald. In oktober en november was er nog sprake van een oplopende rente.

De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid nam verder af. Het banenverlies is tot staan gekomen. Er waren in het derde kwartaal - gecorrigeerd voor seizoeneffecten - zelfs iets meer banen dan in het tweede kwartaal. Het aantal openstaande vacatures nam in deze periode sterk toe. Ook het aantal uitzenduren is verder toegenomen.

Bruto binnenlands product (BBP)

Bruto binnenlands product (BBP)