Producentenvertrouwen vrijwel onveranderd

Het producentenvertrouwen in de industrie is in januari 2006 vrijwel onveranderd gebleven en uitgekomen op 3,0. Het vertrouwen is voor de vierde maand op rij relatief hoog. Een vergelijkbaar niveau werd voor het laatst in het begin van 2001 gemeten. Toen verkeerde Nederland in de laatste fase van de hoogconjunctuur.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

De Nederlandse industriële ondernemers zijn in januari optimistischer over hun toekomstige productie. Dit geldt vooral voor de producenten van halffabrikaten. Ook over hun voorraadpositie oordeelden de ondernemers iets positiever. Daarentegen beoordeelden ze hun orderpositie negatiever. Dit geldt met name voor de producenten van consumptiegoederen.

Het aanhoudend positieve producentenvertrouwen in de industrie leidt tot minder plannen om het aantal werknemers te verkleinen. Nog maar 13 procent van de ondernemers wil het aantal personeelsleden verminderen, terwijl 9 procent verwacht de personeelsomvang in de komende drie maanden uit te breiden. Deze cijfers zijn de meest positieve sinds juni 2001.

Het aantal ondernemers in de industrie dat hogere prijzen verwacht blijft toenemen. In januari verwacht 23 procent van de ondernemers de verkoopprijzen te verhogen, terwijl 11 procent lagere prijzen verwacht. De producenten van investeringsgoederen en halffabrikaten verwachten per saldo hogere prijzen, terwijl de producenten van consumptiegoederen lagere prijzen verwachten.

Volgens het Institut für Wirtschaftsforschung (IFO) is het producentenvertrouwen van de Duitse industriële ondernemers in januari sterk gestegen. De Duitse ondernemers zijn positiever geworden over de huidige bedrijvigheid en de verwachte bedrijvigheid in de komende zes maanden. Dit geldt ook voor de buitenlandse markt.

Net als in Nederland laat de IFO-indicator van het producentenvertrouwen voor Duitsland sinds de zomer van 2005 een opwaartse lijn zien. In een Focusartikel dat op 11 januari in het Conjunctuurbericht is geplaatst, wordt ingegaan op de overeenkomst tussen de Nederlandse en de Duitse economische ontwikkeling in de afgelopen jaren.

Producentenvertrouwen

Producentenvertrouwen