Consumptie hoger in november

Huishoudens geven sinds de zomer weer meer uit. In november 2005 hebben zij 1,6 procent meer besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Dit is de hoogste groei van de binnenlandse consumptie in ruim drie jaar. Vooral de uitgaven aan duurzame goederen waren hoger. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen.

Vooral meer uitgegeven aan duurzame goederen

In november 2005 is 5,5 procent meer besteed aan duurzame goederen dan een jaar eerder. De consument kocht vooral meer kleding, lederwaren en schoenen. Ook de uitgaven aan consumentenelektronica en woninginrichting waren fors hoger. In de tweede helft van 2005 zijn de bestedingen aan duurzame goederen duidelijk aangetrokken.

Ook hogere bestedingen aan voeding en diensten

Huishoudens hebben in november vorig jaar ook meer uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen dan een jaar eerder. De stijging bedroeg 1,5 procent. Aan diensten is 0,7 procent meer besteed.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.