Conjunctuurbeeld: verbetering zet door

Uit de conjunctuurklok van eind december blijkt dat de verbetering van de conjunctuur doorzet. Bijna alle indicatoren laten van november op december een toename zien. Verreweg de meeste bevinden zich nu in een opgaande fase. Het zwaartepunt ligt echter nog wel in de herstelfase.

De economische groei is in het derde kwartaal uitgekomen op 1,3 procent, evenveel als in het tweede kwartaal. De investeringen waren 6,6 procent hoger, met name door hogere investeringen in woningen en computers.

Huishoudens hebben in oktober 1,2 procent meer besteed dan een jaar eerder. De industriële productie was in oktober vrijwel gelijk aan die van oktober vorig jaar. Het volume van de uitvoer van goederen was in oktober 4 procent groter dan een jaar eerder. Het groeitempo van de uitvoer lag in de afgelopen vier maanden gemiddeld 2 procent lager dan in het eerste halfjaar.

In december is het consumentenvertrouwen voor de derde achtereenvolgende maand gestegen en bereikte de hoogste stand sinds drieënhalf jaar. Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie bleef in december vrijwel onveranderd. De ondernemers in de zakelijke dienstverlening verwachten in het vierde kwartaal meer orders en een hogere omzet.

De industriële afzet- en verbruiksprijzen zijn in november iets gedaald ten opzichte van oktober, na vijf achtereenvolgende maanden te zijn gestegen. De inflatie liep in november licht op, naar 1,8 procent. De rente is in november met 0.2 procentpunt gestegen en weer terug op het niveau van april dit jaar.

De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid nam in de periode september -  november licht af ten opzichte van de voorgaande maanden. Het banenverlies is tot staan gekomen. Er waren in het derde kwartaal - gecorrigeerd voor seizoeneffecten - zelfs iets meer banen dan in het tweede kwartaal. Het aantal openstaande vacatures nam in deze periode sterk toe. In het derde kwartaal is ook het aantal uitzenduren verder toegenomen.

Bruto binnenlands product (BBP)

Bruto binnenlands product (BBP)