Vertrouwen consument opnieuw toegenomen

Het consumentenvertrouwen is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, in december 2005 gestegen ten opzichte van november. Dit is de derde stijging op rij. Het vertrouwen van de consumenten bereikte hiermee de hoogste stand in drieënhalf jaar. Ook over de ontwikkeling van de werkloosheid zijn consumenten positiever gestemd. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Oordeel economisch klimaat aanzienlijk verbeterd

Het oordeel van de consument over het economisch klimaat was in december aanzienlijk minder negatief dan een maand eerder. Vooral over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden verbeterde het oordeel. Maar ook over het economisch klimaat in de komende twaalf maanden oordeelden consumenten iets positiever.

Koopbereidheid licht toegenomen

De koopbereidheid was, na correctie voor seizoeninvloeden, in december iets minder negatief dan een maand eerder. Toch blijft de koopbereidheid van consumenten laag. Over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden oordeelden consumenten negatiever. Daarentegen zijn ze iets minder somber gestemd over de eigen financiën in de komende twaalf maanden. Ook over het doen van duurzame aankopen, zoals meubels, oordeelden ze minder negatief.

Consumenten positiever over ontwikkeling werkloosheid

Consumenten zijn sinds juni 2005 steeds positiever geworden over de ontwikkeling van de werkloosheid. In december verwachtte ongeveer eenderde van de consumenten dat de werkloosheid in de komende twaalf maanden gaat dalen. Een half jaar eerder was dat nog maar 12 procent.

Consument iets optimistischer het jaar uit

Ook in 2005 zijn de pessimisten nog altijd in de meerderheid. Dat is al zo sinds medio 2001. In het begin van 2005 nam het vertrouwen van consumenten duidelijk toe. Vanaf mei zakte het echter weer in. In het laatste kwartaal van dit jaar werden de consumenten steeds minder negatief. Dat resulteerde in december in de hoogste waarde van het consumentenvertrouwen sinds drieënhalf jaar.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.