Producentenvertrouwen industrie vrijwel ongewijzigd

Het producentenvertrouwen in de industrie is in december 2005 uitgekomen op 2,6. Daarmee zijn de ondernemers vrijwel even positief als in november. Over hun orderpositie waren zij in december beter te spreken, terwijl zij over hun toekomstige productie iets minder positief waren dan in de voorafgaande maand. Het aantal ondernemers dat hogere prijzen verwacht, is toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Ondernemers zijn positiever over hun orderpositie

Het producentenvertrouwen is een stemmingsindicator voor de industrie. Het cijfer is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

Het producentenvertrouwen in de industrie is in december 0,4 punt lager dan in november. Toch is het vertrouwen voor de derde maand op rij relatief hoog. Voor een vergelijkbaar niveau moeten we terug naar het begin van 2001. Toen verkeerde Nederland in de laatste fase van de hoogconjunctuur.

De Nederlandse industriële ondernemers zijn in december iets minder positief over hun toekomstige productie. Over hun orderpositie oordeelden ze daarentegen positiever. De ondernemers in de industrie hebben uit binnen- en buitenland meer orders ontvangen en hun orderportefeuille is beter gevuld. Over hun voorraad gereed product ten slotte zijn ze iets negatiever in hun oordeel.

Industrie denkt aan hogere prijzen

Het aantal ondernemers in de industrie dat hogere prijzen verwacht is toegenomen. In december verwacht 21 procent van de ondernemers de verkoopprijzen te verhogen, terwijl 11 procent lagere prijzen verwacht. De producenten van halffabrikaten en investeringsgoederen verwachten per saldo hogere prijzen, terwijl de producenten van consumptiegoederen lagere prijzen verwachten.

Het positieve producentenvertrouwen leidt niet of nauwelijks tot plannen om de werkgelegenheid uit te breiden. Slechts 6 procent van de ondernemers in de industrie is van plan het aantal personeelsleden uit te breiden, terwijl zelfs 16 procent verwacht de personeelsomvang in de komende drie maanden te verminderen. Deze percentages zijn de afgelopen anderhalf jaar vrijwel ongewijzigd gebleven.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.