Iets meer banen in derde kwartaal

In het derde kwartaal van 2005 waren er iets meer banen dan in het tweede kwartaal. Voor seizoenseffecten gecorrigeerd nam het aantal banen van werknemers met 7 duizend toe. Daarmee zet het lichte herstel van de werkgelegenheid door.

De seizoengecorrigeerde werkgelegenheid steeg voor het tweede kwartaal op rij. Sinds het eerste kwartaal van 2004 liep het banenverlies geleidelijk terug. Vorig kwartaal was er voor het eerst een lichte banengroei.

De bescheiden groei in het derde kwartaal was te danken aan meer banen in de zakelijke dienstverlening en de gezondheidszorg. In de andere bedrijfstakken is er sprake van een kleine krimp of stabilisatie.

In vergelijking met een jaar eerder lag het aantal banen nog wel 11 duizend lager, maar ook in de jaar-op-jaarvergelijking werd het beeld van de arbeidsmarkt gunstiger. Begin 2004 was de afname van het aantal banen met 1,8 procent het grootst. In de daaropvolgende kwartalen is het banenverlies geleidelijk teruggelopen tot 0,1 procent in het derde kwartaal van 2005.

De loonkosten per arbeidsjaar waren in het derde kwartaal 2,2 procent hoger dan een jaar eerder. Deze stijging is hoger dan de CAO-loonstijging van 1,0 procent. Het verschil is voor een deel het gevolg van hogere werkgeverspremies, bijvoorbeeld voor pensioenen. De stijging van de loonkosten is de laagste sinds 1997.

Banengroei en economische groei

Banengroei en economische groei