Consumptie in oktober 1,2 procent hoger

In oktober 2005 hebben huishoudens in Nederland 1,2 procent meer besteed dan in oktober vorig jaar. Vooral aan duurzame goederen is meer uitgegeven. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen.

Meer uitgegeven aan duurzame goederen

Aan duurzame goederen is 4,0 procent meer besteed dan in oktober vorig jaar. Met name consumentenelektronica, kleding en schoenen waren in trek. Consumenten hebben echter minder besteed aan nieuwe personenauto’s. De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen lagen 2,4 procent hoger dan in oktober 2004. Dit is de grootste volumegroei na februari 2003. In september was de stijging met 2,3 procent ook al hoog.

In tweede halfjaar weer groei

In de eerste tien maanden van 2005 is vrijwel evenveel uitgegeven als in dezelfde periode van 2004. De binnenlandse consumptie lag het eerste halfjaar lager dan een jaar eerder. In het derde kwartaal en in oktober kwam de consumptie hoger uit.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.