Consumentenvertrouwen verder gestegen

Het consumentenvertrouwen is, na correctie voor seizoeninvloeden, in december uitgekomen op -15. Dat is 4 punten hoger dan in november. Voor de derde achtereenvolgende maand is het vertrouwen van de consumenten nu gestegen. Het bereikte hiermee de hoogste stand sinds drieënhalf jaar. Het oordeel over het economisch klimaat verbeterde aanzienlijk, de koopbereidheid nam licht toe.

Consumenten waren in december aanzienlijk minder negatief over het algemeen economisch klimaat dan in november dit jaar. Vooral over de economie in de afgelopen twaalf maanden verbeterde het oordeel. Maar ook over de economische situatie in de komende twaalf maanden oordeelden de consumenten iets positiever.

De koopbereidheid was, na correctie voor seizoeninvloeden, in december iets minder negatief dan een maand eerder. Toch blijft de koopbereidheid van de consumenten laag. De koopbereidheid is gebaseerd op het oordeel over de financiële situatie van het huishouden en op de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen. Het oordeel van de consumenten over de eigen financiën in de afgelopen twaalf maanden verslechterde. Daarentegen waren zij iets minder somber over de financiën in de komende twaalf maanden. Over het doen van grote aankopen waren de consumenten ook minder negatief.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd