Pensioenfondsen en verzekeraars boeken  alleen koerswinst op aandelen

Pensioenfondsen en verzekeraars hebben in het derde kwartaal van 2005 een koersrendement op aandelen behaald van 6 procent. Dat komt overeen met ruim 23 miljard euro. Het koersrendement op obligaties was echter licht negatief. Het balanstotaal van pensioenfondsen en verzekeraars steeg met 35 miljard euro tot bijna 958 miljard euro. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Koersrendement op aandelen 6 procent

De pensioenfondsen behaalden in het derde kwartaal een koerswinst op aandelen van ruim 20 miljard euro. Dat komt overeen met een koersrendement van 7,1 procent. In het tweede kwartaal was het rendement 7,5 procent. De verzekeraars hadden een koerswinst op aandelen van ruim 3 miljard euro. Hun koersrendement kwam daarmee uit op 3,1 procent. In het tweede kwartaal was het koersrendement op aandelen voor verzekeraars 4 procent.

Samen haalden pensioenfondsen en verzekeraars op aandelen een koersrendement van 6 procent. Ter vergelijking, de AEX all-share index in het derde kwartaal is toegenomen met 5,7 procent en de MSCI wereldindex van aandelen met 6 procent.

Pensioenfondsen en verzekeraars realiseerden in het derde kwartaal een koersrendement op obligaties van -0.2 procent. In het tweede kwartaal was dat nog 4,3 procent.

Pensioenfondsen beleggen vooral in het buitenland

Van de totale effectenportefeuille van pensioenfondsen is aan het einde van het derde kwartaal 87 procent uit het buitenland afkomstig. Bij de verzekeraars is dit 50 procent.

Pensioenfondsen hebben 59 procent van hun buitenlandse effectenbezit belegd in niet-eurolanden. Voor verzekeraars is dat 34 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.