Prijzen industrie licht gestegen in oktober

De afzetprijzen van producten van de Nederlandse industrie zijn in oktober met 0,6 procent gestegen ten opzichte van september 2005. Het is de vijfde achtereenvolgende maand dat de afzetprijzen stijgen. De binnenlandse prijzen stegen in oktober nagenoeg evenveel als de uitvoerprijzen.

Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder lagen de afzetprijzen van de industrie in oktober 2005 gemiddeld 5,6 procent hoger. De prijzen van de in het binnenland afgezette producten waren 4,8 procent en de exportprijzen 6,2 procent hoger dan een jaar geleden. In de eerste negen maanden van 2005 lagen de afzetprijzen van de industrie gemiddeld 6,3 procent hoger ten opzichte van het jaar ervoor.

Net als de afzetprijzen zijn ook de prijzen van in de industrie verbruikte grondstoffen en halffabrikaten in oktober 2005 gestegen ten opzichte van september. De toename bedroeg 0,9 procent. De prijzen van ingevoerde grondstoffen en halffabrikaten stegen met 0,4 procent. Uit Nederland afkomstige grondstoffen en halffabrikaten werden 1,7 procent duurder.

Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder lagen de prijzen van door de industrie verbruikte grond- en hulpstoffen en halffabrikaten in oktober van dit jaar 8,8 procent hoger. Verbruiksgoederen uit het buitenland waren 10,5 procent hoger geprijsd, die uit het binnenland 6,2 procent. In de eerste drie kwartalen van 2005 lagen de verbruiksprijzen van de industrie gemiddeld 9,9 procent hoger ten opzichte van het jaar ervoor.

Prijsontwikkelingen van ruwe aardolie en aardolieproducten hebben grote invloed op de prijzen van de industrie. Exclusief de aardolie-industrie lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in oktober van dit jaar 2,5 procent hoger dan in oktober 2004. De prijzen van door de industrie verbruikte grondstoffen en halffabrikaten kwamen in dat geval 4,6 procent hoger uit dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie